Tycho Thomas Tychsen

en levnedsbeskrivelse

Levnedsbeskrivelse - salig Herr. Pastor i Rapsted Herr. Tycho Thomas Tyches Personalia:


Selvom den rosværdigt førte (efterlevede) kristendom, den rene og uforfalskede lære om guds ord og gudfrygtige vandel og liv af vores i gud salig afdøde og derefter til sit hvilested ledsagede salige Herr. medbroder, den velerværdige, andægtige og vellærde Herr. Tycho Thomas Tychsen, om sin kristlige menighed i Rapsted en gennem mange år velfortjent sjælesørger og præst, er alle i frisk erindring og bekendt, at det derfor ville være unødvendigt at berette meget derom, så møder os dog den gamle kristlige sædvande at præsentere denne samle om han livs begyndelse, fortsættelse og udgang fra den salige Herr. pastors egne optegnelser, som han har optegnet ikke længe før sin ende (død), og som han skriver i gode dage og i erindring om sin dødelighed.

Sit livs begyndelse har han igennem guds nåde at tilskrive (takke) kristlige og ærekære, fornemme forældre, af hvilke ham er avlet og født i denne møjsommelige og jammerfulde verden, for hans saglige fader var velærværdige, storagtværdige og velfornemme Herr. Thomas Tychsen havende været velfortjent bykæmner og deputeret borger og handelsmand i byen Tønder. Hans salige moder den meget ærbare og meget dydige (har mange gode egenskaber) Fru Christina Tychsen. Hans salige bedstefader på faderens side har været den højagtværdige og velfornemme Herr. Tycho Thomsen som har været kirkefoged og kirkeværge igennem 40 år i Jerpsted. Bedstemoderen på faderens side den ærbare og meget dydige Fru Anna Tyches, hans salige bedstefader på moderens side har været den højtagværdige Herr. Lorentz Rasch borger og kirurg i byen Tønder. Bedstemoderen på moderens side den ærbare og meget dydige Fru Marina Rasch. De andre forfædre, hvis ærlige navne og berømmelse i byen Tønder er tilskrækkelig bekendt, bliver for kortheds skyld denne gang ikke trykke noget.

Af disse kristlige og fornemme forældre og bedsteforældre er vores salig Herr. Pastor anno 1652, d. 6. februar i Tønder og født på denne jord. Da hans dengang omsorgsfulde og også salige forældre efter fødslen erindrer deres kære søns såvel synddige undfangelse og fødsel end snarligt herefter at han igennem den hellige dåbs sakramente til sin frelser Jesus Kristus, hvorigennem han så bliver renset fra alle medfødte synder og urenheder, og (i erindring af deres døde) forsikrer ham med navnet Tycho Thomassens til den store arv i himmelen. Dan nu hans livs begyndelse er kristlig, så er fortsættelsen videre berømmelig og udgangen har været meget kærlig og salig. Ved hans opvækst har sådant tydeligt ladet sig se, idet han fremfor andre er blevet begavet med ........ fra Gud, hvorfor hans forældre heller ikke har ladet noget mangle i hans omhyggelige opdragelse, men har villet ham til studierne til guds ære, også i den henseende holdt ham flittig til sand gudsfrygt og til skolen, indtil han der har lært at læse og også skrive lidt.

Derefter har han lært det første grundlæggende latin i den latinske skole (gymnasiet) i Tønder under den berømmelige anføring af de dengang levende preæptorer Herr. Rektor Joh, Vierheller og Herr Rektor Just Reinlantz, og har frekventeret den offentlige skole indtil sit 17. år. Derefter har hans forældre, efter den velsalige Herr. Lektor Stephan Kæukels højfortjent ..... og første præst i byen Tønders råd, anset det for godt at sende ham til Flensborg, hvor skolen dengang var vel anset og har anbefalet ham den dengang levende rektor Herr. Carrli Schrøder på det bedste, også givet ham hos ham på kost til så meget bedre opsyn og ufirmation, som med sine medkollegaer har bragt ham så vidt, at han efter 3 forgangne år kunne rejse til universitet i Kiel i året 1672 med god berømmelse og stor succes, som han først og fremmest har valgt efter sin morbroders Herr Doktor Erasmus Rasch' tro råd, her har han også fortsat sine studier med stor flid under anføring under under den dengang levende, grundlærde og verdensberømte mand, nemlig har han i teologi hørt den salige Dr. Peter Vusæum og Dr. Christian Kortholt, af hvilke den sidste har elsket ham som sit barn, og vist ham stor kærlighed, under hvilken han også disputerer om kristendommens oprindelse og natur af .........................., men i filosofi har han brugt Herr Dr. Franken, Dr. Wasnuthes og Dr. Opitis informationer. Højst nyttigt, sande private informationer har han haft hos den endnu levende Herr provst Arnkiel i Aabenraa, som anførte (ledte) ham dengang på universitetet til alt godt, som sådant har Herr Pastor altid rosværdigt tænkt i sit liv. Hvor flittigt han også har drevet sine studier der, og de mange manuskripter Collegia (forelæsninger), som han selv har holdt der, selv har skrevet og ligger endnu opbevaret i hans bibliotek.

Efter der var gået 2 år, begav han sig til Leipzig, og har der frugtbart hørt Herr. Dr. Schertzer, Dr. Alberti, M. Jacob Thomasen og andre, i det han dog holdt sig til Herr. Dr. Corpzov og Herr. becentiat Løhfler. Han havde stort begær i at besøge de førende byer i Tyskland og deres mærkværdigheder, sammen med Joh. Schultz, rektor ved gymnasiet i Hamborg, ligeledes stor lyst havde der til, er han i guds navn den samme tro følgesvend i året 1674 ved fastetid i marts måned rejst til Jena, derfra til Weimar, Gotha, Koburg, Bamberg, Nurnberg og Altoff, og efter at han der har lært at kende de herrer profesorer Herr. D. Lanbert og Duri, har han videre fortsat sin rejse over Eding, Nerling, Munden, Kochstadt til Stuttgart og Tubringen, med det formål at gå til Strassburg, fordi dog den salige Herr. Dr. Tobias Wagner, som viste dem stor høflighed, fraråder dem det og de også, fordi de kejserlige og franske armeer stod imellem Turbringen og Strassburg, ikke kunne komme igennem p.g.a. stor usikkerhed, så ændrede de deres vej, og gik igennem Irling, Kepping, Ulm, Angsburg Munchen, Ingolstadt til Regentburg, og da de på alle steder havde de bemærkelsesværdige og havde lært mange lærde bedre at kende, ilede de til Wien, igennem Linz og Parsan på Donau, og kom nøjagtig dertil til Fronleichen festen, så hele den kejserlige hofby i den dengang afholdte procession.

Fra Wien rejste de til Pressburg i Ungarn, hvorfra de p.g.a. den stor forfølgelse, som dengang gik ned over lutherranerne, igen måtte tage deres tilbagetur igennem Mahren og Bøhmen til Prag og Dresden indtil Leipzig, hvortil de p.g.a. guds besynderlige ledsagelse igen ankommer friske og raske i ugen før pinse.

Kilde: Dokumenter fra Landsarkivet i Åbenrå. Jeg har fået dokumenterne oversat fra tysk. Bemærk at det også var skrevet med gotiske bogstaver, så det var ikke let at oversætte.

Retur til menu - historien bag